Vele sectoren hebben niets te maken met werkschoenen. Zij kunnen gewoon hun vrijetijdsschoenen aan naar het werk, veel keuze aan soorten schoenen dus. Andere moeten juist weer nettere schoenen aan, maar ook hier zijn er geen belangrijke kwaliteitseisen waar de schoenen aan moeten voldoen. Er zijn echter ook sectoren en bepaalde banen waar werkschoenen verplicht zijn. In deze blog leg ik uit waar op gelet moet worden bij het kopen van werkschoenen.

Allereerst is het erg belangrijk om te kijken welke kwaliteiten de schoen moet bevatten voor de sector waar u in werkt. Elke sector kent andere gevaren, waardoor elke sector ook een ander soort werkschoen nodig heeft. Mogelijk is er zelfs een bepaald niveau van bescherming verplicht en moet u dus minimaal dit niveau aanschaffen. Enkele uitzonderingen zijn de zorg en horeca sector. Binnen de zorgsector is het natuurlijk belangrijk dat de schoenen hygiënisch zijn, maar er is geen bepaald niveau van veiligheid verplicht. Ook is het in de zorg belangrijk dat de schoenen waterafstotend zijn en een goede grip bevatten. Ook een lekker lopende zool is natuurlijk belangrijk door de vele activiteit binnen deze sector. In de horeca sector kunnen er bepaalde niveaus van kwaliteit verplicht gesteld zijn, deze verschillen echter per werkgever. Maar is het uiteraard ook belangrijk dat de schoenen waterafstotend zijn en de zool een goede grip heeft.

Voedselindustrie

In de voedselindustrie is het net als in de zorg natuurlijk erg belangrijk dat de schoenen hygiënisch zijn. Daarnaast worden er echter ook bepaalde veiligheidseisen gesteld aan de werkschoenen. Meestal is een werkschoen met een S2 normering voldoende, maar sommige werknemers verplichten een S3 normering. Het is dus belangrijk om dit bij uw werkgever na te vragen.

Magazijn en transport

Als je werkt met zware ladingen is het natuurlijk erg belangrijk om werkschoenen te hebben met versterkte neuzen. In het geval dat een lading dan valt, kan jij schade aan jouw voeten voorkomen. In deze sectoren verschillen de verplichte normen van de werkschoenen tussen de S1, S2 en S3 categorie. Ook is het in deze sectoren gebruikelijker om hogere modellen van schoenen aan te schaffen, zodoende worden ook de enkels beschermen.

Overigens hoeven werkschoenen er helemaal niet lomp uit te zien. Er zijn namelijk tegenwoordig steeds meer merken die ook de benodigde tijd besteden aan het uiterlijk van de werkschoenen. Een beroep met bepaalde kwaliteitseisen voor de schoenen betekent dus niet dat je voor minder mooie schoenen hoeft te gaan. Op je werk kan je er dus ook nog trendy uitzien.